22 Ekim 2020, 03:18 tarihinde eklendi

AHMET HAMDİ TANPINAR İLE İLGİLİ TOZLU RAFLARDAN DERLEDİĞİMİZ ARŞİV YAZILAR

AHMET HAMDİ TANPINAR İLE İLGİLİ TOZLU RAFLARDAN DERLEDİĞİMİZ ARŞİV YAZILAR
Geçtiğimiz günlerde 119.yaş günü nedeniyle andığımız İstanbul aşığı Ahmet Hamdi Tanpınar'ı arşivlerde saklı kalmış köşe yazıları ve bilinmeyen anektodlarıyla tekrar anmak istedik.
  AHMET HAMDİ TANPINAR, ÂŞIK OLDUĞU KIZIN BİR ARKADAŞI İLE EVLENMESİNDEN SONRA , EVLİLİĞE KÜSKÜNDÜ .
 
İstanbul’un büyük âşıklarından biri de Ahmet Hamdi Tanpnar' dı .
Tanpınar , edib, şair, hümanist, iç dünyası sanat dolu bir hocaydı . Arkadaşlarının ona ( kırtipil Hamdi) demeleri, ters bir değerlendirmeydi.
O daha daha çok bir argo kelimesi olan , kırtipillikle nitelendirilecek kişilerden değildi. Tanpınar ’ın evlenmemesini , çocukluğunda geçirdiği akciğer zâfîyetine bağlayanlar olmuştur. Ama o , bu hastalıktan kurtulmuştu . Öyle ki gençliğinde pehlivanlık da yapmış olan ünlü edebiyat tarihçimiz İsmail Habip Sevük'e bir lokantada , yumruk atacak kadar zindeydi; Ahmet Hamdi’nin (Mahûr Beste) adlı eseri gençlik yıllarının romantik bir pasajıdır . Onun asıl bacaklarının güzelliği ile tanınmış , mâsûm çehreli, nâzik ve narin bir kıza yö nelikti . Nevar ki , şairimizin bu aşkı platonik alanda kaldı ve kalbini titreten bu güzel kız Ahmet Hamdi’ nin bir arkadaşı ile evlendi. Çok duygulu, biraz da , birdenbire açılamayan yaratılışta olan Ahmet Hamdi Tanpınar , bu temiz sevg isini açtığı zaman, geç kalmış , iş işten geçmişti . Çünkü bu güzel kızmız daha önce, bir sanatkârla evlenme sözleşmesi yapmış bulunuyordu . Ama ince düşünceli olan bu eski öğrencisi, evliliğinden sonra, zaman zaman eşi ile şairimiz Tanpınar'ı evlerine davet ederek onun göz ve ruh zevkinden mahrum kalmamasını sâğlamıştır. Ama bu dostluk , platonik sınırları aşmamıştır .
 Ahmet Hamdi Tanpınar , belki de bu romantik hava içerisinde , şu güzel kelimeleri kucaklaştırmıştır :
NE İÇİNDEYİM ZAMANIN , NE DE BÜSBÜTÜN DIŞINDA
 
Bilinmeyen bir yazar: 1987 Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphane Arşivi
 
” Gerçekten de Tanpınar’ı edebiyatımızdaki, şiirimizdeki
akımlardan birine kolay kolay yerleştiremeyiz; aldığı etkiler de onun özgünlüğünü bozmaz. Diyelim “zaman” Yahya Kemal’de “ölüm”dür, ölümün benzeridir; ama Ahmet Hamdi Tanpınar’da bir “ tema” olur çıkar.
Ne içindeyim zamanın
Ne de büsbütün dışında
Yekpâre geniş bir anın
Parçalanmaz akışında
Tanpınar’ın “zaman”a yabancılaşması, onu egemen tanımasından kaynaklanıyor, gerçekte “zaman” farkında olmadan yaşanır ancak. Tanpınar da, Necip Fazıl Kısakürek de “zaman”ı kabul etmişlerdir, bütün sıkıntıları
da buradan kaynaklanır, yadsıyamadıkları için ne yapacaklarını bilemezler onu.
Nedir zaman nedir
Bir su mu, bir kuş mu?
Nedir zaman nedir
İniş mi, yokuş mu?
 
Melih Cevdet Anday  
Cumhuriyet Gazetesindeki Köşe Yazısından Kısa Bir Bölüm.

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *